Työelämä 2020 Margita Klemetti

Mitä mieltä olet?

Työelämän kokonaisvaltainen kehittäminen on työ- ja elinkeinoministeriön keskeinen tehtävä. Tulevaisuuden työelämä on digitaalista ja sosiaalista. Työtä tehdään ajasta ja paikasta riippumatta. Miten varmistamme, että sitä tehdään myös Meri-Lapissa? Kuntatyössä Meri-Lapissa on 5500 ihmistä. Kun palvelut digitalisoituvat, muuttuu myös heidän työnsä. Voimmeko auttaa heitä löytämään oman paikkansa?

Työelämä 2020 hankejohtaja uskoo tulevaisuuden työelämässä innostuksen kulttuuriin.

Keskustelu Margita Klemetin kanssa

Vaikka olemme tekemässä isoja asioita ja rakenteellisia asioita niin silti lähtökohtana on yksilö.

Työelämä on hyvää, kun siinä on innostuksen elementti. Työ luo kasvunpohjan ihmiselle, mutta myös toisinpäin: minä kasvatan merkityksellisyyttä jollekin. Ja vaikka tuottavuuttakin.

Muutoksen näkökulmasta ja se, mihin ollaan menossa edellyttää perusvalmiutta muutokseen. Keskeistä on oppimaan oppiminen, se on yleistä kaikille. Se, mitä tehtävää tekee, määrittelee sitä mitä osaamista juuri siinä tehtävässä tarvitsee. Kyllä ICT-taidot, nyt on olemassa suuri vaara, että osaamispuutteiden vuoksi syrjäytyy.

Tulevaisuudessa yleisen osaamisen taso, perusvalmiuksien osuus osaamisessa kasvaa, siiloissa olevan osaamisen määrä vähenee ja  tämä mahdollistaa liikkuvuutta ja uutta yhdessä tekemisen kulttuuria. Jos me olemme liikaa siiloissa on vaara pudota työelämästä hetkellisesti tai kokonaan pois, yleisosaaminen turvaa omankin työn tulevaisuuden. Jossain määrin erilaisuus voi täydentää toisiaan, mutta todennäköisesti saavutamme vaiheen, että asiat eivät etene, ellemme ole samalla viivalla.

Kaikki, jotka ovat saaneet kokea innostuksen kehän, tietävät miten huikeaa se on. Kun se saadaan työyhteisön ominaisuudeksi ja vahvuudeksi ei meillä ole mitään hätää.

4 kommenttia:

 1. Tulevaisuuden työelämä asettaa suuret haasteet alueemme koulutukselle. Tunnistammeko alueemme (Pohjoiset alueet Norja, Ruotsi, Suomi ja Venäjä) osaamistarpeen 2020. Tarvitsemme alueellemme vahvaa koulutusta ja nykyisten koulutusrakenteiden yhdistämistä (yhteistyötä) sekä oppimisympäristöjen kehittämistä yhdessä yritysten kanssa. Digitalisointi tarkoittaa myös mahdollisuutta hankkia koulutusta mistä tahansa ympäri maailmaa. Olemmeko mukana voittajina kilpailussa ? Olemmeko vahvoja osaajia ja koulutuksen tarjoajia myös tulevaisuudessa ?

  VastaaPoista
 2. Koneen edellinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta korostaa menestyksen salaisuutena innostusta. Johtajien tehtävänä on näyttää selkeä suunta ja kannustaa työntekijöitä positiiviseen innostukseen. Tämä resepti sopii myös MeriLappiin.

  VastaaPoista
 3. Uudenlaisen työskentelytavan opettelu vaatii ponnisteluja,mutta omienkin kokemusten perusteella on huikea kokemus huomata,että on jotain oppinut ja voinut esim. muuttaa työskenteytapojaa ,rutiinit saadaan hoidettua hyödyntäen tietotekniikkaa ,digitaalisesti.,sen jälkeen voidaan keskittyä työssä ja myös muussa toiminnassa yhteisiin mielekkäisiin kokonaisuuksiin, inhimilliselle vuorovaikutukselle,sosiaalisille tilanteille toivottavasti jää tulevaisuudessa enemmän aikaa,uuden yhdessä luominen,suunnittelu,aivoriihet,hyödyntäen kaikkia viestinnän ym.kanavia edistää ja innostaa,jonkun on oltava rohkea suunnannäyttäjä ja pidettävä asioita monella suunnalla esillä. Kyllä johtajilla on täkeä rooli,mutta niin on myös meillä johdettavillakin,ei koko ajan vaan purnata ja povata niitä kaikkein pahimpia katastrofeja vaan lähdetään ainakin joihinkin ideoihin ja toimintoihin avoimin mielin mukaan. Rohkeutta ja turha kanostelu pois. On myös tärkeää meidän alkaa luottamaan itseemme ja oltava itse aidosti ylpeitä oman asuinalueemme erityisyyksistä. Luonto,kulttuuri, perinteet,innovatiivisyys, sijainti, ym.

  VastaaPoista
 4. Työn organisoiminen uudelleen on aika helppoa jos johtajilla ja johdettaviksi on yhteinen halu kehittää työtä ja työyhteisöä. Tekniikka on tarjolla ja jokainen tietää parhaiten itse, mitä kannattaa tehdä itse ja mikä voidaan jättää koneille. Kaikkea aikaa ei tarvitse täyttää työllä, vaan osan ajasta voi hyödyntää luovaan ajatteluun.

  VastaaPoista